سفارش تبلیغ
صبا ویژن

96/7/3
2:14 عصر

اسرائیلیزاسیون کردستان عراق

بدست روح اله فرجی در دسته

اندیشه تأسیس دولت مستقل و فراگیر کرد در خاورمیانه نیز همچنان از سوی برخی نخبگان کرد تبلیغ می-شود و حمایت برخی محافل غیرکردی را نیز به همراه دارد. برای نمونه می توان به درخواست کتبی کنگره ملی کردستان مستقر در لندن از رئیس جمهور آمریکا مبنی بر تأسیس دولت مستقل کرد در خاورمیانه  در سال 2005 و یا به حمایت نوام چامسکی زبانشناس معروف آمریکایی از تأسیس دولت مستقل کرد در خاورمیانه اشاره کرد.

اما در این میان تلاش رژیم صهیونیستی برای پشتیبانی از ایجاد کشور کردستان بسیار قابل تامل است. رژیمی که خود به صورت غاصبانه سرزمینی را به اشغال درآورده و سعی می کند بر اساس طرح خاورمیانه بزرگ، تجزیه کشورها روند سریع تری به خود بگیرد. وجود کشورهای ریز و کوچک تر، باعث افزایش امنیت رژیم اسرائیل و نفوذ آن در منطقه می شود. در واقع باید گفت رابطه میان رژیم صهیونیستی و کردستان عراق به صورت جدی از زمانی آغاز شد که در سال 1964 "میئر امیت" به ریاست موساد رسید و اقدام به افزایش عملیات مهاجمانه علیه هدف های عربی کرد. شیمون پرز که در مقام معاونت وزارت دفاع باقی مانده بود، به طور پنهانی با " کومران علی بدیرخان" (رهبر پیر کرد) دیدار کرد. نخستین دوره آموزش افسران پیشمرگ کرد با نام رمز "مرواد" (قالی) در اوت 1965 آغاز شد و به مدت سه ماه ادامه یافت. پس از پایان این دوره رژیم صهیونیستی کمک های مالی ماهانه 50 هزار دلار را نیز به کردها اختصاص داد در این سال ها (1961 ) قیام کردها علیه حکومت عراق بنا به طرح محرمانه ساواک برای بازگرداندن پادشاهی هاشمی به عراق آغاز شده بود و رژیم صهیونیستی در پی کسب متحد جدیدی می­گشت که بتواند سیاست های استراتژیک صهیونیست ها را در منطقه تقویت کند، رهبری این قیام را به مصطفی بارزانی سپرده بودند.

در سال 1966 « لوی اشکول » نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی از معاون وزارت صنایع و توسعه خواست تا به منطقه کردستان عراق رفته و با  بارزانی دیدار کند. روابط مصطفی بارزانی با رژیم صهیونیستی نقطه عطف روابط نزدیک تر و پیوسته کردها و یهودی­ها شد. او سنگ بنای روابط با رژیم صهیونیستی را در همه زمینه ها براساس اعتماد پذیری کامل ایجاد کرد و حتی بارزانی " موشه دایان " را در آغوش کشید. بارزانی معتقد بود که برای ایجاد کردستان آزاد و مستقل، باید از رژیم صهیونیستی و ایران شاهنشاهی انتظار حمایت داشت و روی کمک های این دو حساب ویژه باز کرد.

درباره روابط عمیق مصطفی بارزانی و رژیم صهیونیستی از سال 1963 تا 1975، مستشاران این رژیم و افسران اطلاعاتی موساد در تمامی سال­های فوق تشویق کننده تفکر استقلال طلبی در بین کردها بوده­اند و بارزانی ها نیز اعلام استقلال کردستان را زیرنظر رژیم صهیونیستی قبول داشتند. دوره دوم تحول در روابط کردها و رژیم صهیونیستیی پس از اشغال کویت به وسیله عراق آغاز شد. سرکوب شدید کردها در اواخر جنگ ایران و عراق و پس از آن تا سال 1991 موقعیت خاص کردها را مجدداً مورد توجه مقامات امنیتی رژیم صهیونیستیی قرار داد. روابط میان موساد و کردها – بارزانی -  پس از آنکه منطقه خودمختار در کردستان عراق شکل گرفت و منطقه ممنوعه پروازی در شمال عراق به اجرا درآمد، وارد مرحله جدید و نزدیک تری شد که در واقع آغاز دوره جدید و مستمر روابط اطلاعاتی میان کردها ورژیم صهیونیستی نیز به شمار می­آید؛ زیرا تحت شرایط تحریم عراق به وسیله سازمان ملل و ایجاد مناطق امن در شمال عراق فضا برای فعالیت عوامل موساد در عراق فراهم شد و رفت و آمد ماموران رژیم صهیونیستی با توجه به سفر مقامات اروپایی و غربی و برقراری روابط ویژه با کردها به ویژه امریکا فرانسه و انگلیس و برخی کشورهای سوسیال دموکرات اروپایی شدت گرفت. طی دهه 1990 موساد با نصب دستگاه های جاسوسی از منطقه شمال عراق به عنوان سرپل و سایت شنود علیه فعالیت های ایران و سوریه و حتی جنوب ترکیه استفاده کرده است. . در کنار آن حتی تجار آن رژیم نیز وارد مناطق کردستان شدند و فعالیت های اقتصادی به تدریج در مناطق خودمختار کردستان آغاز شد.

جاذبه های ژئوپلیتیکی کردستان برای رژیم صهیونیستی
از آغاز شکل گیری دولت رژیم صهیونیستی در سرزمین فلسطین، سیاست برقراری و ارتباط با     اقلیت­های قومی و نژادی و نفوذ درون آنها، بخشی از اهداف و راهبردهای این کشور را در خاورمیانه تشکیل  می­داد و تحریک اقوام و طوایف گوناگون جزئی از برنامه این کشور برای تحدید خطر کشورهای ناهمسو با اهداف این رژیم بود که در چارچوب " استراتژی پیرامونی" تبلور یافت.

در این راستا، وجود اقلیت کرد در عراق که در زمان حاکمیت " رژیم بعث " و نیز در مقاطع پیشین از حضور در عرصه های سیاسی و حکومت داری محروم و همواره به عنوان اقلیتی ناراضی مطرح بوده، زمینه حضور و نفوذ رژیم صهیونیستی را برای بهره برداری و استفاده از این اقلیت در جهت منافعش هموار ساخت. اگرچه شاید همسان دیدن وضعیت کردها با یهودیان در خاورمیانه، امری نابجا و گمراه کننده باشد، اما درهرحال سعی دولت رژیم صهیونیستی براین‌ است که با حمایت از استقلال کردستان در راستای تثبیت جایگاه سیاسی خود در منطقه استفاده نماید.

علاوه برآنچه گفته شد به لحاظ تاریخی، کردستان در مسیر راههای مهم ارتباطی و تجاری واقع شده است. امروزه  تمام راههای ارتباطی زمینی و هوایی که عراق را به ترکیه و از طریق آن به اروپا متصل می¬کند، از مناطق کردنشین آن می گذرد. هم چنین در زمینه  صادرات نفت بخش های شمال کشور عراق به سمت بازارهای مصرف اروپایی در دریای سیاه و دریای مدیترانه، قسمت اعظم لوله های انتقال نفت از کردستان عبور می کند.

امریکا و رژیم صهیونیستی از طریق کنترل دولت کردی برای اعمال فشار بر ایران، ترکیه و سوریه قدرت چانه زنی خود را بالا خواهند برد، زیرا امریکا و رژیم صهیونیستی خواهند توانست مساله جدایی طلبی قومی را تبدیل به یکی از اصلی ترین نگرانی های امنیتی این سه کشور نمایند.

موقعیت کشور عراق به عنوان یکی از کشورهای مهم خاورمیانه به علت تجزیه و نفوذ امریکا و رژیم صهیونیستی بر شمال آن نمی تواند تهدیدی برای رژیم صهیونیستی به شمار آید.

قدرت چانه زنی اعراب با امریکا و رژیم صهیونیستی به علت تشکیل یک کشور غیر عرب در خاورمیانه که مشکلات تاریخی با اعراب داشته و پتانسیل  برقراری رابطه خوب با امریکا و رژیم صهیونیستی  را دارد، کم خواهد شد.
رژیم صهیونیستی همواره به کارت کردی بسان سرمایه‏ای مهم در تقویت منافع استراتژیک خود در منطقه نگریسته است. در سال 2004 "سیمون هرش"، روزنامه‌نگاری که بسیاری از رازهای محرمانه را افشاء کرده است، در مقاله‌ای درروزنامه نیویورکر تأکید کرد اسرائیلی ها به این نتیجه رسیده‌اند که امریکایی‌ها در پروژه دموکراسی و ایجاد ثبات در عراق ناموفق خواهند بود و باید از نتایج چنین ناکامی نگران بود. بنابراین بایستی از تجزیه عراق حمایت کرد و کردهای عراقی را به این سمت حرکت داد. این همان " طرحB " شارون بود که در حال حاضر محور اصلی رویکرد رژیم صهیونیستی به کردستان عراق است. بنابراین باید حضور قوی‌تری در شمال عراق داشت و کردها را از هم اکنون در این جهت آماده کرد.

حوزه های نفتی واقع در مناطق کردنشین حدود 50 درصد کل تولید نفت عراق را به خود اختصاص می­دهند. هم چنین بیش از نیمی از منابع شناخته شده گاز عراق نیز در مناطق کردنشین قرار دارد. علاوه بر نفت و گاز، بزرگترین ذخایر گوگرد جهان در شرق  واقع در جنوب غرب اربیل در کردستان عراق قرار دارد. در سال 1988 میلادی، میزان ذخایر آن 515 میلیون تن برآورد شده بود. گوگرد یک فرآورده فرعی پالایش و تصفیه نفت خام و گاز طبیعی به شمار می آید. سرانجام اینکه بسیاری از کارشناسان به این مساله اعتقاد دارند که تشکیل یک دولت کردی در شمال عراق و تسلط ایشان بر منابع نفتی می تواند علاوه بر تامین نفت رژیم صهیونیستی، باعث کاهش توان کشورهای نفت خیز منطقه که به نوعی در مقابل دولت رژیم صهیونیستی ایستاده اند مانند ایران، در استفاده از نفت به عنوان یک ابزار استراتژیک شود.

 به این فهرست باید منابع آبی یا مساله هیدروپلیتیک را نیز اضافه کرد. آب همواره موضوع استراتژیک مهمی در منطقه خاورمیانه بوده است. کمبود آب در سرتاسر منطقه خاورمیانه مسئله­ای جدی است، با افزایش جمعیت و رشد و توسعه اقتصادی در منطقه تقاضا برای آب آّشامیدنی بیشتر شده است. . با نگاهی به وضعیت شبکه بندی آب های سطحی عراق، در می­یابیم که بیشتر رودخانه­های جاری در این کشور مسیری شمالی ـ جنوبی را طی می­کنند. . محدودیت منابع آب در رژیم صهیونیستی یکی دیگر از عوامل مهم توجه این کشور به عراق را تشکیل می دهد. هم اکنون رود اردن تامین کننده نیمی از نیازهای آب رژیم صهیونیستی است. رژیم صهیونیستی آب شیرین مورد نیاز خود را از طریق خطوط لوله و کانال های آب رسانی از این دریاچه تامین می کند. بخشی را نیز از طریق تانکرهای آب از کشور ترکیه تامین می نماید. وجود ذخایر آب  و سرچشمه های آب شیرین در کردستان عرsق باعث شده است که انتقال آب شیرین شمال عراق از طریق اردن به رژیم صهیونیستی جزو اهداف راهبردی رژیم صهیونیستی در منطقه قرار گیرد.